Zoek op kunstenaar
Sluit
terug

Willem Koekkoek kunstwerk • schilderij • voorheen te koop De Koppelpoort in Amersfoort

Koekkoek W.  | Willem Koekkoek, De Koppelpoort in Amersfoort, olieverf op doek 53,6 x 68,8 cm, gesigneerd rechtsonder

Willem Koekkoek

De Koppelpoort in Amersfoort
olieverf op doek 53,6 x 68,8 cm, gesigneerd rechtsonder

Dit schilderij was voorheen te koop.

Herkomst: veiling Sotheby's, Londen, 14 juni 1972, lotnr. 173 (met afb.); veiling Karl und Faber, München, Duitsland, 28-29 juni 1983, lotnr. 241-a (met afb.); part. bezit Düsseldorf, Duitsland; part. bezit Nederland.
Literatuur: tent.cat. Ede, Simonis & Buunk Kunsthandel, 'De familie Koekkoek: Vier generaties schildertalent', 2003 afb. in kleur pag. 21; Nelly de Zwaan, 'Nederland uit de kunst: 365 dagen kijken en lezen', Warnsveld 2005, 23 juni (met afb. in kleur).
Tentoonstelling: Ede, Simonis & Buunk Kunsthandel, 'De familie Koekkoek: Vier generaties schildertalent', 20 nov.-6 dec. 2003.

Dagelijks passeren vele duizenden treinreizigers de Koppelpoort in Amersfoort, een gecombineerde land- en waterpoort, die aansluit op de rivier de Eem en die kort na 1400 voltooid werd. Hij maakt deel uit van de tweede vestingmuur, die in de eerste helft van de 15e eeuw werd gebouwd, omdat de ruimte binnen de oorspronkelijke stadswal niet meer toereikend was voor de uitdijende stad. De poort kon ter verdediging worden afgesloten met grote houten deuren. In de kleine kamers in de torens zaten de poortwachters. Later werd hier het schippersgilde gevestigd, en nu is er een poppentheater. De Koppelpoort biedt een pittoreske aanblik die door veel schilders is vastgelegd. Zo heeft bijvoorbeeld de beroemde ‘stadsportrettist’ Cornelis Springer de poort vereeuwigd en ook Willem Koekkoek, die Springer als zijn grote voorbeeld beschouwde, liet zich verleiden tot een romantische impressie van dit historische vestingwerk. Wellicht maakte hij dit schilderij in de periode 1878-1880, toen hij in Utrecht woonde en het nabij gelegen Amersfoort goed te bereizen was. Willem Koekkoek schilderde de poort aan de stadskant, met een wit gestucte gevel en een woonhuis ter linker- en rechterzijde. Dat geeft een vriendelijker beeld dan de situatie nu, met de poort volledig in baksteentenue en geflankeerd door ‘gesloten’ façades met luiken voor ramen en deuren. Een aanzicht dat vele treinreizigers overigens onbekend is: het is niet te zien vanaf het spoor…


Willem Koekkoek | Gezicht op de Oude Kerk, Amsterdam, olieverf op paneel, 35,4 x 29,0 cm, te dateren 1860-1862

Willem Koekkoek

schilderij • te koop

Gezicht op de Oude Kerk, Amsterdam

Willem Koekkoek | Grachtje in Haarlem, olieverf op paneel, 41,7 x 56,2 cm, gesigneerd r.o. en verso gedateerd 1877

Willem Koekkoek

schilderij • te koop

Grachtje in Haarlem

Willem Koekkoek | Straatje achter de kerk, olieverf op paneel, 38,3 x 29,5 cm, gesigneerd l.o.

Willem Koekkoek

schilderij • te koop

Straatje achter de kerk

Willem Koekkoek | Zonnig dorpsstraatje met figuren, olieverf op paneel, 28,7 x 35,7 cm, gesigneerd r.o. en gedateerd 1861

Willem Koekkoek

schilderij • te koop

Zonnig dorpsstraatje met figuren

Willem Koekkoek | Zonnig gezicht op de Zuiderkerk in Enkhuizen, olieverf op paneel, 19,1 x 25,6 cm, gesigneerd r.o. met initialen

Willem Koekkoek

schilderij • te koop

Zonnig gezicht op de Zuiderkerk in Enkhuizen


Het hele jaar open

Dinsdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak