Jan ‘Zoetelief’ Tromp werd het meest bekend om zijn voorstellingen met kinderen. Deze taferelen zijn altijd idyllisch en stralen het familiegeluk uit dat hij vermoedelijk zelf ook kende. Omdat de schilder doof was en enigszins teruggetrokken, nam hij het liefst zijn eigen vrouw en kinderen als model. Hij schilderde het meest in Blaricum en Katwijk. In Blaricum vond hij vanaf 1899 inspiratie in het boerenleven. Terugkerende thema’s zijn kinderen spelend in de tuin of wandelend langs het koren- of tulpenveld, het rooien van aardappelen en het voeren van de konijntjes. Katwijk 'ontdekte' hij in 1905. Eerst brengt hij er alleen de zomers door met zijn gezin, vanaf 1914 woont hij er permanent. Tromp schildert er het dagelijkse leven van de vissers en zijn spelende kinderen op het strand. Hij werkte in de stijl van de Haagse School, maar met een eigen kleurgebruik en lichtval in zijn schilderijen.
Jan Zoetelief Tromp wordt als Jan Tromp geboren in Batavia (Nederlands-Indië), waar zijn vader bestuursambtenaar is . Grootmoeder Zoetelief van moeders kant (‘Grootje Zoet’) ontdekt dat hij doofstom is en neemt hem op driejarige leeftijd een paar jaar mee naar Nederland voor een rondgangs langs specialisten. Vervolgens gaat Jan naar een doofstommeninrichting in Rotterdam, waar hij leert liplezen en gebarentaal gebruiken. Als dank aan zijn grootmoeder voegt Jan later Zoetelief aan zijn naam toe.
Nadat de hele familie in 1886 vanuit Batavia naar Nederland terugkeert volg Tromp de opleiding aan de Haagse Academie voor beeldende kunst en daarna de Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Na zijn afstuderen zoekt hij aansluiting bij schilders van de Haagse School en trouwt met Maria Blommers, een dochter van Bernard Blommers. Hoewel hij studeerde aan de academies van Den Haag en Amsterdam en lid was van Pulchri Studio en Arti et Amicitiae, was zijn rol binnen sociale kunstenaarskringen relatief bescheiden. Hij exposeerde wel, ook op de Tentoonstellingen van Levende Meesters, maar niet veel. Het feit dat hij doof was speelde hem waarschijnlijk parten en ook in zijn werk gaf hij de voorkeur aan de beslotenheid en intimiteit van zijn eigen gezin.
Zoetelief Tromp was bij het koperspubliek zeer geliefd. Men hield van de gelukkige, vrolijke uitstraling van zijn schilderijen, zijn vlotte penseel en lichte kleurgebruik. Hij ontleende aanvankelijk veel van zijn thema’s aan die van zijn schoonvader Bernardus Blommers. Maar gaandeweg werden zijn schilderijen lichter van toon en expressiever. Ook in het buitenland had Tromp veel succes, vooral in Engeland, de Verenigde Staten en Canada. In Nederland is de laatste decennia de waardering voor zijn werk weer toegenomen.